De Jasoda gaat maar door!

De Jasoda gaat maar door!

De Chrysanthemum (Indicum Gr) 'Jasoda' staat zo bol van de bloemen dat het blad eronder lijkt te verdwijnen. Het is een geweldige bloeier die je tuin of balkon opvrolijkt van augustus tot aan de eerste vorst. Zo geef je nog lekker veel kleur aan het naseizoen! ​


Kortere dagen, langere bloei!

Als de dagen korter worden en er in de herfst wat minder licht is, bloeit deze bolchrysant juist op. Geef hem een plek in de zon of halfschaduw en geniet van de overdaad aan de bloemen waar de Jasoda om bekend staat. Het bloemendek vormt als het ware een kleurige paraplu. Net als bij andere bolchrysanten wordt de Jasoda gekweekt in verschillende tinten. Van oranjebruin en geel tot lichtroze, paarsroze en wit. 


Bloemenbeauty

De Chrysanthemum 'Jasoda' oogt door haar opvallend dichtbebloemde koepelvorm prachtig in een pot. Zowel binnen- als buitenshuis. Ze kan ook goed een kale plek opvullen in je tuin of juist een hele opvallende plaats innemen, alleen of in een groep. Ook in een hanger is de Jasoda een echte eyecatcher; bijvoorbeeld op een muur of naast een deur. De bolchrysant combineert bovendien ook mooi met andere late bloeiers zoals herfstaster, herfstanemoon of verbena.

 
Zo blijft jouw Jasoda op haar best

  • Zorg dat de kluit niet uitdroogt.
  • Hou er rekening mee dat de bloemenparaplu regen kan tegenhouden. Geef daarom af en toe extra water bij de kluit en niet op de bloemen. 
  • Verwijder steeds de uitgebloeide bloemen voor een langere bloei.
  • Wil je de bloei nog verder ondersteunen? Geef dan eens per twee weken wat extra vloeibare voeding bij het gietwater, zoals GroenRijk plantenvoeding universeel bio.
  • Zet de Chrysanthemum 'Jasoda' bij voorkeur op een wat beschutte plek, zodat de bloemen zo mooi mogelijk blijven.

 

Kun je geen afscheid nemen?

Nadat ze alles heeft gegeven tot aan de eerste vorst, is het einde seizoen voor de Chrysanthemum 'Jasoda'. Wil je haar niet kwijt? Snoei de plant dan tot ongeveer 15 cm terug en dek haar tijdens de vorst af met bladeren of takken. Of geef de Jasoda een koele, vorstvrije plek tijdens de wintermaanden. Zorg dat de grond een beetje vochtig blijft. Vanaf april kunnen de takken weer gaan uitlopen.

De chrysant heeft trouwens ook nog een mooie symboliek. Geef haar cadeau en je wenst iemand een lang, gelukkig en gezond leven toe!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Waarom zijn inheemse planten in de tuin zo belangrijk?

Ben je ooit door een natuurgebied gewandeld en verbaasd geweest over hoe alles daar zo moeiteloos in elkaar lijkt te passen? De planten, dieren, en zelfs de insecten lijken er een ontspannen samenlevingscontract te hebben afgesloten. Dit komt allemaal dankzij de kracht van inheemse planten! Maar wat maakt deze planten nou zo speciaal, en waarom zouden we ze een plekje in onze tuin moeten geven? Hier zijn alle redenen waarom je tuin schreeuwt om inheemse planten.

Lees meer...
Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...