Verklaar je liefde aan de struikroos

Verklaar je liefde aan de struikroos

Wie is er nooit betoverd door de geuren en kleuren van rozen? Ze zijn er in vele soorten. Daarom is er vast een match te vinden met jouw tuin of balkon. Met een struikroos kun je veel kanten op. Van een struik met grote geurende rozen tot een miniplantje met kleine bloemen. Kom eens daten bij GroenRijk op zoek naar jouw ‘Rosa’!

Rozen zijn eeuwenoude bloemen waarvan, door allerlei veredelingen, steeds nieuwe soorten zijn gekweekt. Dankzij het rozenkleurenpalet waar je tegenwoordig uit kunt kiezen, kun je op vele manieren romantiek in je tuin of op je balkon brengen. Zacht en lieflijk met pastelkleuren of juist fel en gepassioneerd met uitgesproken tinten. Door de grote keuze vind je altijd wel een roos die past bij jouw smaak.

Struinen door struikrozensoorten 

De rozenfamilie is erg uitgebreid. Je kunt soorten onderverdelen in klimrozen, stamrozen en struikrozen. De meeste rassen, die met enkele takken uit de grond komen, vallen onder de struikrozen. Je kunt kiezen uit grote of kleine bloemen, trosrozen, bodembedekkers, de wat wildere heesterrozen, miniaturen van 50 tot 60 cm hoog, of reuzen die wel 2 meter halen. De meeste struikrozen bloeien van juni tot de eerste vorst. Ze blijven elegant stralen in een perk, border, haag of pot en hebben het naar hun zin op een plek waar minimaal 4 tot 5 uur zon per dag is. 

Rozengeur en maneschijn

Rozen houden van vruchtbare grond, dus maak een plantgat dat dieper en breder is dan de pot en vul dit met speciale rozengrond, ook verkrijgbaar bij GroenRijk. Veel struikrozen zijn geënt op een onderstam. Zorg dat dit punt zo’n vijf centimeter onder de grond blijft. De soorten die je in een pot koopt, kun je in de lente en zomer planten. Geef wat extra rozenmest in het vroege voorjaar en juni, en de Rosa (Latijn voor roos) komt helemaal tot bloei en beloont je met haar prachtige bloemen. 

Zo tem je de struikroos:

  • Snoei de roos tussen half maart en april als er geen vorst is.
  • Snoei tot ongeveer 15 centimeter terug, net boven 3 tot 5 ogen. 
  • Zorg dat het laatste oog waarboven je snoeit wat naar buiten wijst. 
  • Verwijder dode takken.
  • Geef direct na de snoei rozenmest.
  • Verwijder uitgebloeide rozen in de zomer.
  • Verwijder wilde scheuten uit de onderstam.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
Zo lijkt jouw kleine tuin een stuk groter!

Een kleine tuin een stuk groter laten lijken? Easy! Met de juiste aanpak laat je een bescheiden buitenruimte groter en luxer ogen dan je ooit voor mogelijk hield...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers ontwi...

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Welke planten ondersteunen de biodiversiteit in de tuin?

Een biodiverse tuin is een levendige tuin vol leven. Door de juiste planten te kiezen, help je bijen, vlinders, vogels en andere dieren aan voedsel en schuilplaatsen. Maar welke planten dragen echt bij aan de biodiversiteit? In deze blog ontdek je hoe je jouw tuin aantrekkelijk maakt voor allerlei dieren en welke planten daarbij een belangrijke rol spelen.

Lees meer...