De strijd van iedere vijver houder is die van het gevecht tegen de algen. Een van de meest effectieve manieren om een vijver schoon en algenvrij te houden is het planten van zuurstof producerende planten. Deze planten nemen het voedsel op waar algen van leven. Geen voedsel = geen algen! Daarnaast verrijken planten je vijver en geven deze vaak een weelderig uiterlijk. Reden genoeg dus om je vijver aan te kleden met wat mooie exemplaren! Maar welke planten zijn er, welke zijn de besten en waar moet je opletten? Onderstaand vindt je de 10 beste planten voor in je vijver!
1.GLANZEND FONTEINKRUID (POTAMOGETON LUCENS)
Een van de bekendste soorten onder de vijverplanten is het Glanzende fonteinkruid. Deze soort heeft wat tijd nodig om te aarden in je vijver. Als hij zich eenmaal thuis voelt zal hij goed gaan groeien met vrij grote bladeren. Glanzend fonteinkruid houdt van veel licht, geef ‘m dan ook een plek in de volle zon. In het najaar sterft deze plant af om zich daarna in het voorjaar weer opnieuw te ontwikkelen.
2.GEKROESD FONTEINKRUID (POTAMOGETON CRISPUS)
Gekroesd fonteinkruid houdt van de zon, geef deze plant dan ook een zonnige plek in je vijver. Gekroesd fonteinkruid lijkt in veel opzichten op glanzende fonteinkruid. Het verschil is zit ‘m in de bladvorm. Daarnaast groeit het gekroesd fonteinkruid uit groeiknoppen in het voorjaar waar het glanzende kruid, uit de wortel groeit.
3.WATERPEST (ELODEA DENSA)
Waterpest is een plant die in Nederland op veel plekken in het wild voor komt. Je hebt een brede en een smalle variant. De naam is is niet voor niets zo veelzeggend, dit soort waterplant kan enorm woekeren. Eenmaal aan de oppervlakte vormt de plant kleine wit-roze bloemetjes.
4.WATERRANONKEL (RANUNCULUS AQUATILIS)
Waterranonkel is een inheemse en beschermde waterplant. In de Nederlandse natuur vindt je ze in waterpartijen en grote vijvers. Omdat hij beschermd is, mag je niet zomaar een stekje meenemen uit de natuur. Waterranonkel bloeit met kleine witte bloemetjes met een geel hart.
5.KRABBESCHEER (STRATIOTES ALOIDES)
In de vroege lente ontwikkeld deze plant zich op de bodem van de vijver. Naarmate het warmer wordt stijgt de plant langzaam naar de oppervlakte, hierdoor steken de bladeren van de Krabbescheer uiteindelijk boven het water uit. Vissen houden niet van het stekelige blad en laten deze plant daarom graag met rust.
6. BRONMOS (FONTINALIS ANTIPYRETICA)
Zoals de naam al doet vermoeden is Bronmos een mos soort die onder water groeit. De plant heeft kleine blaadjes en houdt van stromend water. Bronmos groeit hij het hele jaar door en blijft ook in de winter groen. Deze vijverplant is het meest geschikt voor een plek in de halfschaduw.
7. GUICHELHEIL (ANAGALLIS TENELLA)
Guichelheil is een zeldzaam en decoratief plantje. Het is een teer plantje, dat zich met kruipende stengels vast houdt aan de bodem van de vijver. De bloemen van dit plantje is zacht roze.Guichelheil is winterhard en houdt van licht en doet het goed op een plek met zon en schaduw.
8. NAALDKRUID (CRASSULA RECURVA)
Naaldkruid is een zeer sterke zuurstofplant. Zelfs in de winter geeft deze plant nog zuurstof af aan het water. Hij groeit wel erg hard en daardoor ontstaat kans op overwoekering. Het beste plant je deze daarom in een mandje en snoei je indien nodig wat bij om het onder controle te houden.
9.GEDOORND HOORNBLAD (CERATOPHYLLUM DEMERSUM)
Het gedoornd hoornblad heeft lijkt nog het meest op een kleine naaldboom onder water. Deze zuurstof plant gedijt het beste in de zomermaanden, van juni tot september. Deze plant is ideaal in een vijver die (gedeeltelijk) in de schaduw ligt, omdat hij niet zoveel zon nodig heeft.
10. AARVEDERKRUID (MYRIOPHYLLUM SPICATUM)
Een topper onder de zuurstofplanten, die het in praktisch alle vijvers goed doet. De naam is afgeleid van het blad dat erg lijkt op kleine veertjes. De plant groeit van het vroege voorjaar tot in de late zomer. Er zijn twee verschillende soorten, één met een groene steel en één met een roodbruine steel.