Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die uit zes grote bladeren bestaan in warme, intense kleuren: van fris paars of koolrood tot lichtroze of smetteloos wit. Frivool meerkleurig komt ook veel voor, zoals roze met lila of een paarse bloem met een subtiel wit randje. Het zwoele, wat kruidige luchtje, van de satijnzachte bladeren met gezaagde randjes verhoogt de aantrekkelijkheid van deze Franse schoonheid.

 

Afrikaanse roots

De langbloeiende Pelargonium grandiflorum heeft Franse flair, maar haar oorspronkelijke, wilde roots liggen vooral in zuidelijk Afrika, waarvandaan ze begin zeventiende eeuw werd geïmporteerd naar Europa. Ze behoort eigenlijk niet tot de ‘echte’ geraniums maar tot de Pelargonium. De bovenkant van de vrucht heeft een lange, snavelachtige vorm en de soort is daarom, net als geraniums, ingedeeld onder de familienaam Ooievaarsbek.

 

Zonaanbidster

De Franse geranium groeit als een kleine struik van maximaal 30-40 cm, met stevige, rechte stengels, ideaal voor in een pot of plantenbak. Ze houdt absoluut niet van nachtvorst, dus zet haar pas op je balkon of terras als het aangenaam weer is. Ze doet het goed op een lekker zonnig plekje of in halfschaduw en bloeit van mei tot in september. Zet de plant eventueel in een ruime kweekpot in de volle grond, dan kun je haar aan het eind van de zomer makkelijk uitgraven.

 

Ze blijft maar bloeien

De Franse Geranium is een makkelijke en dankbare plant die met deze verzorgingstips extra lang bloeit:

  • Gun de plant een lichte, beschutte plek en geef regelmatig water. Giet niet op de bladeren maar op de potaarde; zo voorkom je schimmelvorming.
  • Haal vergeelde bladeren en uitgebloeide bloemen weg, dan maakt de plant vanzelf nieuwe aan.
  • Geef om de twee weken wat extra plantenvoeding.
  • Snoei de plant terug tot zo’n 10 centimeter en bewaar haar tijdens de winter in een koele ruimte bij ongeveer 12°C . Dan bloeit ze, met een beetje zorg, in de lente weer op.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...